Kitokie šaltibarščiai (Raw Vegan)
Vieną dieną supratau, kad atsisakius pieno produktų, atsisakiau vasaros no.1 patiekalo - šaltibarščių. Pradėjau ieškoti įvairiuose forumuose kuo veganai keičia pieno produktus. Ir Vuolia!
Reikės:
1 puod. lukštentų saulėgrąžų
2 burokėlių
1 citrinos
2 agurkų
krapų, svogūnų laiškų
pipirų, druskos, asafetidos (nebūtina)
Iš vakaro pasiruošti (labai norint užtenka ir prieš porą val.):
* Burokėlių marinavimas:
1. Saulėgrąžas užmerkti vandenyje;
2. Užmarinuoti burokėlius*
Gaminimas:
1. Pasigaminame "kefyrą". Į smulkintuvą pilame išmirkytas
saulėgrąžas, porą stiklinių vandens ir žiupsnelį asafetidos.
Išplakame ir leidžiame šiek tiek pastovėti. Viskas pradeda šiek
tiek tirštėti, galite įpilti daugiau vandens ar daugiau saulėgrąžų, priklausomai nuo to kokio tirštumo šaltibarščius mėgstate (man asmeniškai skaniau skystesni :) ). Tuomet dar kartą išplakame,
kad gautųsi vientisa masė.
2. Į pagamintą "kefyrą" supilame išsimarinavusius burokėlius, supjaustytus agurkus (jei ne naminis patariu nulupti odeles), susmulkintus krapus bei svogūnų laiškus ir pagardiname druska
bei pipirais pagal skonį.
Galima valgyti iš karto, bet patariu šiek tiek įdėti į šaldytuvą - juk,
visgi, šaltibarščiai :) o ir saulėgrąžų kefyras šiek tiek ilgėliau
pastovėjęs su burokėliais tampa dar skanesnis.
Skanaus ;)
Burokėlius sutarkuoti, užpilti išspaustomis citrinos sultimis ir įdėti himalajų druskos. Viską "sutrombuoti" į stiklainį, kad išsiskirtų sultys. Citrinos negailėkite, nes marinuojantis skonis keičiasi ir citrinos prieskonio nelieka, tik maloni rūgštelė, kaip acto. Užsukam stiklainį ir į šaldytuvą.
P.S. Taip pasigaminus burokėlius galima valgyti ir kaip salotas :)